A grafika rokon ágai

Egy grafikusnak sok mindent ismernie kell. Például nem árt, ha valamennyire otthon van a marketing és a kommunikáció terén. No nem azért, mer ezzel is foglalkoznia kellene, de jó ha ismer néhány szabályt, hiszen az segítheti a munkájában (főleg ha reklámokat készít). Ugyanígy fontos az is, hogy tisztában legye a nyomdai előkészítés szabályaival. Ha nem a mai világ mércéjével élnénk, hanem úgy lenne mindenkiből mesterember, valaminek a mestere, hogy kis tanoncként kellene kezdenie egy mester vigyázó tekintetével, akkor én minden leendő grafikust először nyomdába küldenék, hogy azzal ismerkedjen meg.

tintapatron rendelés

De egyszerű halandóknak is segítségére lehet néhány fontos információ, ami a nyomtatást illeti. Vegyük először is a nyomtató típusait (forrásom a nyomtatoalkatresz.hu blogja):

  • tintasugaras nyomtató: nagyon jó fényképek nyomtatására (árulnak is hozzá fényképpapírt az említett weboldalon), valamint első körben igen olcsó mulatságnak tűnik, hiszen maga a nyomtató tényleg nem drága, de a bele járó tintapatron, ha mindig színeset és feketét is veszünk, majdnem annyiba kerül, minden vásárlásnál, mint maga a nyomtató volt. Mindenesetre kisebb családnak, ahol többen többféle célból nyomtatnak, megéri.
  • monokróm lézernyomtató: ha nincs szükséged színes nyomtatásra, akkor ez a te nyomtatód! Lézeres technikával dolgozik, és a tonerbe, bármilyen sokáig nem használod, nem tud bele száradni a festék (ellentétben a tintapatronnal).
  • színes lézernyomtatók: kicsit drága mulatság, mivel külön kell venni bele három alapszín tonert (ciánkék, magenta és sárga), a minősége pedig szórólapok hangulatát idézi. Tehát fotókat nyomtatni nem a legjobb megoldás, de ha nem azért kell a színes nyomtató, hanem más dolgok miatt akkor abszolút megéri.

Ez a három fő kategória, de ha megnézitek a blogot, itt minden nyomtatónak van egy multifunkcionális verziója is, ami annyit tesz, hogy a nyomtató szerkezeten kívül van benne szkennelő is, tehát másolni és szkennelni is lehet vele.

Az oldalon külön szó van arról is, hogy melyik patronnal vagy tonerrel mennyit lehet nyomtatni. Nyugodtan olvassátok el a bejegyzést, ha érdekel, mivel nagyon szépen levezeti az egészet, de a lényeg sajnos annyi, hogy nem lehet előre kiszámolni. Az a szám, ami fel van tüntetve a patronokon és tonereket, a kinyomtatható oldalszámot jelenti, amit az alapján számolnak ki, hogy átlagosan, ha minden papíron öt százaléknyi lefedettség van. De ez egy ideálig eset. Mindenki más margóval, más betűtípussal ír, gyakran használva a vastagított, vagy dőlt betűtípust. Nem beszélve a képekről, amik teljesen romba döntik ezt a számlálást. Szóval, ne számítsatok rá soha, hogy tuti annyit tudtok kinyomtatni, amennyit a dobozon ír. Ez lehet kevesebb, de több is.

Mit érdemes még tudni, ha nyomtatót szeretnél otthon? A toner és a tintapatron rendelés egyszerűen megoldható ebből a webshopból. Csak tudnod kell hozzá, hogy milyen nyomtatód van. Értelemszerűen tintapatront a tintasugaras nyomtatóba kell venni, tonert pedig a lézernyomtatókba. De ha valaki bemegy egy boltba, ahol tonereket és patronokat árulnak, valószínűleg megborzadva jönne ki onnan, hiszen rengeteg fajta van belőle. Már csak ezért sem érdemes ilyen boltba menni, de azért sem, mert a nyomtatoalkatresz.hu oldalról bármikor megrendelheted pont azt, amelyik kompatibilis a te nyomtatódhoz. Első lépésként ki kell választanod a nyomtató típusát (lézeres vagy tintasugaras), aztán a márkáját, ezt követően pedig a pontos típusát a nyomtatónak. Nagyon fontos, hogy itt jól válasszunk, mert lehet, hogy két hasonló nevű nyomtató esetében ugyanolyan patron vagy toner jár bele, de ugyanígy lehet az is, hogy nem! És ha rossz patront vagy tonert vesszünk, az nem azért rossz, mert esetleg nem nyomtat szépen, hanem mert nem kompatibilis a nyomtatónkkal és egyszerűen bele sem lehet rakni a rendelt terméket. Szerencsére az elállás joga néhány napig védi az embert. De mi van akkor, ha hibás a termék és ez később derül ki?

Egyébként, ebben az esetben nagy szerencsénk van, mert a webshopban minden termékükre garanciát vállalnak: az utángyártott termékekre egy év garancia van. A gyártók saját termékeire ez változik. Az biztos, hogy mindkét esetben saját dobozban és egy nyomtatott tesztlappal együtt kell visszaküldeni. És maximum húsz százaléka lehet kifogyasztva a benne lévő tintának vagy festékpornak. A visszaküldés postaköltéségét természetesen a vevőnek kell fizetni, de az új terméket a webshop saját költségére küldi ki, ugyanúgy, ahogyan bármilyen más rendelés esetében is: bármekkora összegre rendelsz, neked soha nem kell postaköltséget fizetned.

Mindezek után pedig még mindig meg tud lepni ez a webshop, mégpedig valami olyasmivel, amit nagyon ritkán látni. Bármely két termék megvásárlása esetén mindkettő olcsóbb, mintha egyedül vásárolnád meg. Ha pedig egyenesen három terméket veszel, akkor mindhárom még olcsóbb, mintha külön, külön vagy kettesével vennéd meg őket. És ez egy állandó akció, nincs semmilyen korlát hozzá.

Aztán különböző fénykép- és más különleges papírokat is lehet itt vásárolni. Tudtátok, hogy a lézeres nyomtatóba és a tintasugaras nyomtatóba nem ugyanolyan fotópapír jár. Érdemes erre oda figyelni. A tintasugarassal olyat is lehet csinálni, természetesen ezt is csak egy speciális papírral, hogy rávasalod a kinyomtatott képet szövetre. Készíthetsz magadnak menő pólót, vagy ajándékba aranyos párnát. Ezek mind szuper lehetőségek, amit magánemberként érdemes tudni. De egy grafikusnak ennél azért sokkal többet kellene tudnia. Mint mondtam, kötelezően kellene nyomdában gyakornokoskodniuk. Főleg azoknak, akik később nyomdába fognak anyagokat küldeni. Akkor biztosan soha többet nem csinálnák rosszul még a legegyszerűbb dolgokat is.

A websohopban egyébként már árulnak olyan speciális dolgokat is, amik magánemberek számára már kevéssé hasznosak, de nyomdászoknak annál inkább. Például különböző márkákhoz dobokat, fixálókat és transzfereket. Ezek kifejezetten lézeres nyomtatáshoz valóak. Vagy faxfilmet és festékszalagot is. A faxfilm neve önmagáért beszél, de azoknak, akik nem olvasták el a blogon a teljes bejegyzést a nyomtatóválasztásról és a nyomtatótípusokról, felmerülhet a kérdés, hogy mi az a festékszalag? Van egy másik, eddig általam meg nem említett nyomtatási metódus, a mátrix, vagy más néven tűs nyomtatás. A nyomtató ára drága, de a festékszalag nagyon olcsó, így ez pont az ellentéte az eddigieknek, viszont csak speciális papírra lehet nyomtatni vele, ami szintén sok pénzbe kerül, tehát magán használatra ezt igazán nm éri meg használni.

Remélem, hogy segítettem nektek ezekkel az információkkal. Épp azért választottam ezt, mert hiába van mindenki közvetlen közelében valamilyen szinten a nyomtatásnak, de sok embernek fogalma sincs, hogy pontosan mit kell és mit érdemes tudni erről. Nemsokára mesélek majd egy keveset a marketingről is. Tudom, hogy az már érdekesebb lesz több ember számára, ha másért nem is, de azért biztos, mert a mai, reklámkerülő társadalom szereti tudni, hogy a cégek milyen technikákat alkalmaznak, hogy elbolondítsák őket. Legalábbis én ezt gondolom, és jómagam erre figyelni szoktam.