Új motoros nadrág a háznál

Már meséltem a férjem hobbijáról, a motorozásról. Nekem úgy tűnik, mintha ma vettem volna neki új  csizmát ajándékba, máris szükség van a következő felszerelésre: egy igazi motoros nadrág kell neki. Pedig a csizma még szinte ropog, annyira friss. De nincs mit tenni, a haverokkal évente megrendezett “motoros advent” szent, a régi motoros nadrág pedig elkeveredett a költözésben, így újra van szükség.

A motorozás mint szenvedély

Gondolom mindenki fejében megvan a kép, amikor decemberben a családdal ül a kocsiban és a karácsonyi programot tervezgeti naptárral a kezében. Ekkor az autópályán elszáguld mellettük egy csapat motoros gondosan ügyelve arra, hogy szélárnyékban maradjanak. A reakció pedig az autóban ülők részéről biztosan magába foglalja a “ezeknek teljesen elment az eszük” és a “de hogy nem fagynak meg?” hangzatú felháborodott kérdéseket. Na, hát az én férjem az a fajta eszement, aki nekivág egy bécsi adventi várásnak motorral. Én inkább a kocsiból szörnyülködő típusba tartozom.

Nem kétlem, hogy valóban nincs ki mind a négy kereke a motoros bagázsnak. Szó szerint. Ha tudnátok, mennyit nevettünk már ezen! Viszont az is biztos, hogy alaposan felkészülnek a kétkerekű túrára. Az egész október-november arról szól, hogy mindent elterveznek, az összes szempontot, ami az utat befolyásolja mérlegelik egy-egy korsó sör mellett. Amikor kész a terv, mindenki egyénileg összeállítja a felszerelését, rendbe rakja a motort, satöbbi. Itt tartunk most.

A férjem egész évben karbantartja a motoros holmijait, így meglepett, amikor közölte: nincs meg a téli motoros nadrág. Tudtam melyikre gondol, de elképzelésem sem volt, hol lehet, pedig általában az ilyenekre tudom a választ. Lemondtunk róla, úgyis kicsit akadtak már a cipzárjai. Újra volt szükség, de szerencsére ez nem okoz gondot, a grafikai melók mostanában jól fizetnek. Sok a megbízás, olyannyira, hogy a férjem engem kért meg, hogy nézzem már meg, találok-e valami jó motoros gatyát a neten. A múltkori csizmával is olyan elégedett volt.

A kritériumok

Belevetettem magam a számomra idegen feladatba. Szerencsére kaptam egy listát a szempontokról, amiket figyelembe kell vennem. Korábbi pozitív tapasztalatokra építve a Sixgear által forgalmazott termékek közt kezdtem a válogatás és hamar rá is akadtam a megfelelő áldozatra. A Sixgear Trail nadrágot választottam, amire a férjem azonnal rá is bólintott. A lista minden pontja mellett piros pipa virított, ugyanis a trail nadrág minden kritériumnak megfelelt.

Talán a legfontosabb szempont bármilyen motoros felszerelés esetében, hogy szél- és vízálló legyen. Ez a nadrág természetesen eleget tesz ennek az elvárásnak, ráadásul az anyaga légáteresztő, így nem izzad bele a viselője. A thermo bélés pedig kivehető, ami jól jön, ha esetleg enyhébbre fordul az idő. Persze az adventi túrán ilyesmire nem kell számítani.

Bár az út során ellen kell állnia a hidegnek és egyéb időjárási viszontagságoknak, nem árt, ha nem csak a dzseki, a nadrág is szellőzik. Ezt egy-egy cipzárral oldották meg a combrészen. Jól fog ez jönni majd a benzinkutaknál, ahol a menetszélből az agyonfűtött üzlethelyiségbe lépve egészen biztos vagyok benne, hogy a férjem első dolga lesz lehúzni a szellőzőt.

A nadrág térde- erre külön pont hívta fel a figyelmemet a listán- erősített anyagból készült, hogy ellenálljon a hatásoknak. Emellett persze térdprotektor is kell, hogy legyen benne. Az igazi motoros ruha ugyanis nem csak a széltől és az esőtől véd, de egy esetleges baleset, akár csak egy kis borulás esetében is védi a motoros testét, különös tekintettel a térdre, könyökre, gerincre. Emellett pedig az egész bőrfelületet takarja és óvja, ami sokszor jól jön égési sérülések elkerülése végett. Ebben a nadrágban pedig még csípőprotektor is van!

Mint megtudtam, ezeket a nadrágokat érdemes a dzsekihez rögzíteni. Ehhez a trail motoros nadrághoz kétféle cipzár rész is tartozik, amivel a kabát jellegétől függően a felsőt az alsó részhez lehet kapcsolni. Szóval ez a pont is pipa a listán.

A férjem nem részletezte, hogy milyen színt szeretne, így szabad kezet kaptam a választásban. Egy barna-fekete kombináción akadt meg a szemem. Ez nem a szokványos unalmas fekete, de nem is olyan kirívó, mint egy piros vagy egy farmer szerű motoros nadrág. A világos színeket meg csak simán nem tartom praktikusnak. A barna-fekete megkapta az áment, úgyhogy már csak egy kérdés maradt: a méret.

Az az ádáz méret!

Online vásárolgatás esetében mindig nehéz kérdés, hogy hogyan menjünk biztosra a méretet illetően. Ezen az oldalon segítségünkre lehet a mérettáblázat, ami gyártók szerint részletezi a női és férfi méreteket, hogy tudjuk, mekkora kerületet takar például a 3XL méret. Bár ez a megoldás nagyon kézenfekvő és házhozszállítással meg netes fizetéssel gyerekjátékká teszi a vásárlást, mi mégis a hagyományos átvétel mellett döntöttünk. Így a férjem fel tudja próbálni a motoros nadrágot, mielőtt vásárlásra adja a fejét, és így tényleg biztosan tudni fogja, hogy jó a méret. A cserével nem szívesen bajlódnánk, és egyébként is, a webshopon láttuk, hogy épp van még raktáron a budapesti üzletben a kiválasztott darabból.

A hétvégén útba is ejtettük a boltot, ami csak olyan szempontból nem volt jó ötlet, hogy a férjem természetesen megint meg akart venni mindent a boltban. Még egy csizmával is szemezgetett, pedig nemrég kapott újat! Ez nem hiányozott, de szerencsére sikerült megúszni különösebb költekezés nélkül a boltban tett látogatást. Viszont olyan szempontból kifejezetten okosan döntöttünk, hogy kiderült: az eredetileg választott méret alsó öltözettel guggoló pózban már olyannyira feszül, hogy szorítja a férjem lábát és egyéb részeit. Ez egy ötperces távon sem kellemes, hát még egy ilyen hosszú úton! Így aztán az eggyel nagyobb méretre esett a választás.

A férjem nem engedte, hogy leírjam, hogy mekkora kellett neki, mert annyira szégyelli, hogy ilyen nagy méretet hord. Szerintem ez nem fontos, csak hogy jó legyen, és ne kelljen már Érdnél visszafordulni, amiért elszorította a lábát a motoros nadrág.

Tulajdonképpen örülök, hogy új nadrágot kellett venni. Ez elég ürügy arra, hogy én is költhessek az én hobbimra, ráadásul szereztem egy piros pontot is a férjemnél, amiért ilyen szakszerűen segítettem a motoros nadrág kiválasztásában. És így majd felvághatok a motoros haverok előtt, hogy mennyire képben vagyok a motoros túrafelszerelést illetően. Nem azt mondom, hogy ennyire számít a véleményük, de a múltkor leszóltak, amiért lenéztem ezt az egész őrületüket, így most jó, hogy bizonyíthatok.

Persze titkon az is volt a szándékom, hogy így vegyem elejét a motoros adventről szóló litániáknak, amik persze elkerülhetetlenek. De legalább a nadrág miatt nem fáj a fejünk.