Hogyan is alakult meg a reklámstúdiónk? A top cégalapítás sokat segített

Annak idején nagy álmodozók voltunk, és csak remélni tudtuk, hogy leszünk olyan sikeresek reklámügynökségként, mint amilyenek most vagyunk. Elég naivak és idealisták voltunk, de szerencsére jól választottunk. Ez inkább volt köszönhető az idősebbektől kapott tanácsoknak, és a Top Cégalapítás nagyszerű felvilágosításának. Azt természetesen tudtuk, hogy bt alapú céget szeretnénk alapítani, de internetes keresgélés után sikerült csak rátalálnunk egy olyan oldalt, aminek a segítségével el tudtunk indulni valamilyen irányba. A Top Cégalapításnál minden le volt írva feketén fehéren, hogy mit kell tenni, szülői tanácsra könyvelővel már rendelkeztünk.

Már maga az oldal által nyújtott felvilágosítás is egy hatalmas segítség azok számára, akik cégalapításon törik a fejüket. Egyrészt tisztán és érthetően le van írva, egy-egy szolgáltatás, mit takar, másrészt az oldalon lefelé haladva külön ki is emelik a lépéseket, amiket a potenciális cégalapítónak/cégalapítóknak tenniük kell ahhoz, hogy ne csak álom legyen a meglévő vállalkozás, hanem valóság. Mi is ezek alapján indultunk el, szereztük be előre a szükséges adatokat, papírokat.

Írtak egy általános szöveget, amelyik bármilyen vállalkozáshoz betudható, de van külön Bt. és Kft. alapításos fül is, ahol az ezekhez tartozó procedúra részleteit írják le árazással és mindenféle hasonló jóval. Fontos megjegyezni, hogy ha székhely szolgáltatással együtt alapítanál céget (mindegy milyet, Bt.-t vagy Kft.-t) elengedik a cégalapítás árát, és csak a székhelyszolgáltatásért kell fizetned. Ezeknek az ára hasonlóan alakul, mint ahogy a cégmódosításánál is. Újlengyelbe egy kicsit drágább, Budapestre egy kicsit olcsóbb, mindkettőnek meg van a maga előny és hátrány is.

Persze azoknak is kínálnak lehetőségeket, akiknek már van beufutott cégük, és csak alakítani, módosítani szeretnének, mivel valakinek változott valamije, vagy tagot akarnak hozzá adni a cég soraiba. A cég módosítás, és annak ára több dologtól is függhet, ezek a tényezők főként azon múlnak, a cég tagjai milyen adatokat akarnak módosítani. Ennél a cégnél négy lehetséges választás van, ha cégmódosításról van szó. Az első kettő változat az egyszerűbb cégmódosításokra vonatkozik. Ezeknek az esetében egy egy alkalmas megjelenés elegendő. Míg kapcsolatban vagytok közösen előkészítitek a szükséges adatokat: alapszintű változtatásnak számít például, amit mi is csináltunk, mert pár tagunknak megváltozott a neve, illetve a lakóhelye is, így azok nem megfelelően szerepeltek a cégünk rendszerében.

A másik egyszerűbb cégmódosítás, ami díjban is megnyilvánul, ha tagot akarnánk hozzá adni a céghez vagy cserélni szeretnénk. Ez egy picit drágább árkategória, mint az előbbi, de nagyjából azonos idő intervallum alatt beiktatható, mint az alapszintű változtatások. Mi jelenleg ezzel kacérkodunk, de még nem döntöttünk el semmit. Érdekes, hogy pár év elteltével még mindig milyen jól emlékszik az ember ilyen oldalakra. Mert nem kellet újra keresnünk, hogy kivel szeretnénk ezt a lehetséges változtatást megcsináltatni, hanem egyből, mindannyiunknak ez a cég jutott eszébe.

A másik két, ugyan ebbe az alkategóriába tartozó, de mégis különböző szolgáltatás tartalmazza a székelyszolgáltatást is a módosítás mellett. Ezek ezért is kerülnek láthatóan többe az előző két opciónál. Egy vállalkozás szempontjából a legkedvezőbb, és épp ezért legdrágább, de korán sem túl drága, opció az Újlengyelbe létesíthető székhely. Ezen a területen ugyan is a cég biztosítani tudja a vállalkozás számára az IPA mentességet (nem kell nekik iparűzési adót fizetniük, teljesen legális keretek között). Ez is egy nagyon vonzó opciónak tűnt, nekem most, hogy újra elkezdtük böngészni az oldalt. Hiszen már áll úgy a cégünk, hogy jobb lenne azt az adót másba forgatni, mint amit az államnak fizetünk: irodai eszközökbe, bér emelésbe, vagy az iroda felújításába esetleg. Nekem legalábbis jónak tűnt, hiszen így csak ezt kell akkor fizetni, és a módosítást nem, de a többiek leszavaztak, mondván, jó minden úgy, ahogy eddig volt.

Top Cégalapítás

A másik esetleges székhely, amit intézni tudnak a cégmódosítók, és nekünk már alapítás óta ez van, az Budapesten lenne, itt Pesten belül lehet több lokáció közül válogatni, ennek a keretében viszont kell IPA-t fizetni. Ez szerintem egy olyan fiatal vállalkozásnak lenne jó, akik még most keresik a lábukat, amin meg tudnak állni, és igyekeznek kifejleszteni azt az ügyfél kört, amiből meg tudnak élni. Így már csak az elhelyezkedésével sokat tud segíteni egy vállalkozásnak, ha Budapesti székhelye van, szóval azt is meg tudom érteni, akik ezt a verziót választanák.

Ha esetleg felvilágosításra szorulnál, mert összezavarodtál, el vagy veszve a sok információ halmaz között, megéri legörgetni minden szekciónál a gyakori kérdésekhez. Ott talán megtalálod a választ a legsürgetőbb kérdésekre, amik megfogalmazódtak benned. Ilyen lehet például, hogy egyedül vagy több emberrel indíthatsz-e csak vállalkozást, mennyi kezdőtőke szükséges a megalapításhoz, milyen szabályoknak kell megfelelni egy cégnek, és hasonlók. Ha még ezek mellett is akadnak megválaszolatlan kérdéseid, esetleg pont az egyes szolgáltatásokkal kapcsolatos kimondott kérdésekre szeretnél választ kapni, még mielőtt nyélbe ütnétek az üzletet, keresd fel az ügyfél szolgálatukat. Őket a weboldal alján található telefonszámon tudod őket elérni a feltüntetett nyitvatartási időn belül.

Mi annak idején abban nem tudtunk megegyezni egy jó darabig, hol legyen a cég székhelye. Mind úgy gondoltuk, hogy igénybe vesszük a Top Cégalapítás kínálta lehetőséget erre a szolgáltatásra is, csak azt nem tudtuk, hogy melyiket. Inkább a budapestit vagy inkább az újlengyelit akarjuk-e választani belőle. Gyakorlatilag egy olyan lehetőséget kínáltak ezzel, hogy a levelezésünk nagy része erre a címre futna be, amit továbbítanak is nekünk egy bizonyos összeg fejében. Cserébe az adónk egy részétől nem kell megválnunk. Ez jogszabály szerint se illegális, és úgy mérlegeltünk, hogy a jó tulajdonságok messze meghaladják a negatívumokat. Így egy gyors telefon után, aminek keretében még megkérdeztük a bennünk maradt megválaszolatlan kérdéseket, kértünk is időpontot a cégalapításhoz. Végül, kezdő cég ként budapesti székhely mellett döntöttünk, mert többet jelentett akkor az iroda és a tárgyaló, mint hogy attól a viszonylag kevés adótól megváljunk, amit akkor fizettünk.

Részemről igazából ennyit szerettem volna veletek megosztani, remélem hasznosnak találtátok ezt a kis bemutatót/történetet, talán még tanulságosnak is. Mi is annak idején sokat tanultunk mások tapasztalatából, így jó érzés ezt továbbadni a fiatalabbaknak. Remélem elgondolkoztok az olvasottakon. Ha esetleg ez felkeltette a kíváncsiságotokat egy vállalkozás, cég elindításához vagy csak körbenézéshez, hogy mi is kell egy ilyen volumenű dologhoz, én annak csak örülök. Hogyha pedig még kérdésetek lenne, de nem akarjátok felhívni a “tudakozójukat” az oldal alján vannak nagyon hasznos blog bejegyzések, amik segíthetnek elindulni a jó irányba.

Én már jó pár éve csinálom ezt, és nekem minden nap nagyon nagy elégedettséget okoz, hogy első kézből láthatom a saját munkám gyümölcsét. Ugyan nem minden embernek van hozzá készsége, vagy egyáltalán lehetősége, én ösztönzök mindenkit, hogy legalább nézzen utána, mire lehet képes. Ha meg se próbáljátok, sose fogjátok megtudni, sikerülhetett-e volna. Merjetek nagyot álmodni, de közben mérlegeljetek okosan, és ne féljetek beleugrani a dolgok sűrűjébe. Mindig lesz olyan, hogy rosszul döntetek, de ha meg se próbáljátok, életetek végéig ott fog motoszkálni bennetek az a mi lett volna, ha…