Egy új ügyfelünk napelem park kivitelezéssel foglalkozik

Ügyfeleink a létező legkülönbözőbb szférákból érkeznek hozzánk azzal a kéréssel, hogy alakítsunk ki nekik egy arculatot, egy marketing stratégiát, amivel berobbanhatnak a a köztudatba. Rengeteg szépségszalonunk, online webshopunk van, de foglalkoztunk már tervező cégekkel, webfejlesztő céggel, esküvőszervezőkkel és még sorolhatnám. Csak a képzelet szabhat határt ezeknek a területeknek.

Valami új…

A legújabb ügyfelünk olyan területről érkezett, amivel eddig nem foglalkoztunk. Érdekes és izgalmas kihívások elé állított minket. Nem írok neveket, mert ez egy anonim bejegyzés, de ez az ügyfél napelem parkok kivitelezését végzi. Egy ilyen feladatban az a szép, hogy a marketingesnek valamilyen szinten ismeretet kell szereznie a cég termékeiről, azok működéséről, hasznáról, árnyoldalairól, nehézségeiről. Fontos, hogy mindent megtudjunk ezekről a napelem parkokról. Nem csak azt, hogy miért remekek. Persze a kampányunkban majd csak azokat hangoztatjuk és emeljük ki, de tisztában kell lennünk a nem gyakran emlegetett tényezőkkel is, amikkel esetlegesen támadhatnak bennünket a kampány és az arculat miatt. A legjobb, ha sikerül olyasmit találni, ami negatív képet alkot a termékről a köztudatban, de valójában ez egy tévedés. Egy ilyen félreértésre fel lehet fűzni egy egész marketing stratégiát. Jelen esetben megkértük az ügyfélt, hogy prezentálja nekünk a napelem parkok működését és a kivitelezés minden egyes lépését.

A folyamat:

Legtöbben háztartási méretű kis erőművet telepítenek, amely egy család energiafelhasználását fedezi, de ez a cég napelem parkokban utazik amely, több 100 kW-os méretű, így akár több 100 családi ház éves energiaigényét képes biztosítani. A legnagyobb különbség az engedélyeztetésben van. Ez 50 kW-ig viszonylag rövid és egyszerű folyamat, körülbelül 2-3 hónap. Ha nagyban gondolkodunk, akkor viszont nehéz előre bejósolni, hiszen rengeteg tényezőtől függ.

Az első kulcsfontosságú lépés, hogy találjunk egy megfelelő területet. Ez általában valamilyen korábbi termőföld, amely különböző mezőgazdasági tényezők miatt már nem használható a régi funkciójában. Nagy kiterjedésűnek kell lennie, hiszen akár néhány ezer panelt is be kell tudnia fogadni. Emellett fontos, hogy ne árnyékolja a területet semmi és a megtermelt energia visszatáplálása is megoldható legyen a kis távolságra a panelektől. Ha ezek nincsenek meg, akkor legjobb, ha másik területet választunk, mert kiépíteni nagy költségű felesleges plusz beruházás lenne. a panelek és a speciális földre telepíthető tartószerkezetek így is nagy szakértelmet és befektetést igényelnek. Oda kell figyelni a beállításukkor, hogy a lehető legtöbb órában érje őket a napsugárzás a megfelelő szögben. Azon kívül a kivitelezés legfontosabb pontja az, hogy időtálló napelemeket építsünk, mert a tetőn lévőkhöz hasonlóan ezeket is több tízéves távlatra tervezik. A napelem parkokat a kivitelezők mindig földre telepítik, hiszen óriási nagy helyet foglalnak el. Ha például 500 kW-os projektet veszünk, azt 260 W-os panelekből építjük fel, melyből majdnem 2000 db-ra van szükség. Ha belegondolunk, magunk elé képzelünk ennyi panelt a földön, ez kitesz akár egy hektár területet is.

napelem park kivitelezés

Ha megtaláltuk a helyet, tartószerkezet felépítésével folytatjuk. Ez után felszerelhetjük a napelemeket. Ide tartozik egy csomó nagyon fontos munka: a kábelezés kialakítása, inverterek bekötése. Ezek nem vesznek igénybe olyan sok időt, rutin munka, csak kicsit pepecselős. Az utolsó simítás pedig az, amire elsőre nem sokan gondolnak, pedig elengedhetetlen, mivel óriási területen nagyon nagy értékű és egészen sérülékeny tárgyakról van szó: napelem parkunkat, körbe kell keríteni és nem árt kamerarendszert is kiépíteni hozzá.

Ha már ismerjük az ügyfél munkáját, sokkal könnyebben tudunk úgymond belehelyezkedni a helyzetébe és a fejével gondolkodva kiemelni a hasznos részeit annak, ha valaki napelem parkot létesít. Ezzel együtt kicsit elvonatkoztatni az esetleges nehézségektől, kellemetlenségektől. Szerencsére a napelemes projekt hálás meló, hiszen közmegbecsülésnek örvend a téma. Nehezen találunk olyasvalakit, aki elítélné a napelemes rendszereket. Környezetbarát energia, amely jó a bolygónak és a lakóinkat.