Spórolj napelemmel, hogy vastagabb legyen a tárcád

Korábban írtam már arról, hogyan spórolhatsz napelemmel, de vannak olyan praktikák, amikkel még többet lehet spórolni.

Persze, a napelemek már önmagukban is megérik, hiszen mi magunk termelhetjük meg azt az áramot, amit el fogunk később fogyasztani.

A sporoljnapelemmel.hu/sporolj-napelemmel-es-energiatudatossaggal oldalon olvastam néhány tippet, amelyekkel maximálisan ki tudjuk használni a napelemeink előnyeit.

Az első költségcsökkentő tipp az elektromos fűtés. Hiszen, ha már napelemmel termeljük az áramunkat, akkor ezt a megterhelt áramot a fűtéshez is használhatjuk, így nem kell gázt fizetnünk, hanem teljes egészében fűthetünk elektromos rendszerrel is.

Az elektromos fűtésre is több lehetőségünk van. Szereltethetünk elektromos padló-, fal-, vagy akár mennyezetfűtést is, de vannak olyan hűtő és fűtő légkondik is, amiket használhatunk erre a célra.

A másik igen népszerű tipp, hogy a már amúgy is tönkremenni készülő elektromos gépeinket célszerű újabb, energiatakarékosabb modellekre cserélni. Ebben az esetben kevesebb áramot használunk, és ezzel is spórolni tudunk. Nem jó ötlet az sem persze, ha mindent hirtelen újra cserélünk csak az energiafelhasználás miatt, de a gépeink sajnos nem örök életűek, ezért egy idő után úgyis le kell cserélni őket. Ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy milyen az adott modell energetikai besorolása, és mennyi áramot használ fel a működéshez.

A harmadik spórolási tipp pedig nem kifejezetten a napelemekhez köthető, ez arról szól, hogy spórolj az árammal, azaz kapcsold ki a berendezéseidet, ha nem használod őket, vásárolj energiatakarékos, ledes izzókat, kapcsold le a lámpát, ha nem vagy a szobában, ilyesmik.

Az utolsó tipp elemei szerintem nem annyira lényegesek, mert a napelemekkel nem lesz szükségünk az ilyen spórolásra, hiszen a lakásunk napelemes rendszere úgy lesz kialakítva, hogy fedezze a jelenlegi energiafelhasználásunkat. Persze ezek a rendszerek később, ha az energiafelhasználásunk, az energiaigényünk nőne, bővíthetők is, így nem kell aggódnunk amiatt sem, ha később új eszközöket vásárolnánk.

A napelemek viszonylag lassan, kb. 10 év alatt térülnek meg teljesen, de ha például elektromos fűtést telepítünk, akkor a gázon is sokat spórolhatunk. Nekem az a javaslatom, hogyha napelemet telepítünk, akkor amit csak lehet, cseréljünk elektromos verzióra, így nem csak a villanyszámlánkat tudjuk megspórolni, de például a gázszámlából is lejjebb tudunk faragni.

A napelem szerintem az egyik legjobb befektetés, ha növelni szeretnénk az otthonunk értékét, és ha nem szeretnénk villanyszámlát fizetni. A rezsi spórolásának a legjobb módszere ez, hiszen hosszútávon úgy térül meg, hogy közben semmiről sem kellett lemondanunk. Ezért is olyan népszerű téma mostanában a napelem telepítés.