Csapatépítő evezés grafikusoknak is a Balatonon

Amikor közöltem az ismerőseimmel végzős gimis koromban, hogy grafika szakon fogok továbbtanulni az egyetemen, a legtöbben megkérdezték, hogy nem nehéz-e elhelyezkedni grafikusként, meg fogok-e tudni élni belőle. Én azonban száz százalékosan biztos voltam benne, hogy nekem a grafika a helyes utam és akármi történjen is, én elintézem, hogy megélhessek belőle. Természetesen nem a legkeresettebb szakma és nem is olyan könnyű biztos, fix munkahelyet találni, de persze nem lehetetlen, rengeteg példát tudok erre. Így hát bátran és teljes nyugalommal és lelkesedéssel vágtam neki az egyetemnek.

Azóta már elvégeztem a szakot és grafikusként dolgozom egy dizájner cégnél. Nem azonnal, friss diplomásként, de viszonylag könnyen tettem szert erre a munkahelyre. Eleinte dolgoztam szakmai gyakorlatnak egy pólónyomdánál, de ott először nem is grafikusi tevékenységeket kellett csinálnom, hanem szinte csak segéd voltam, úgyhogy csak addig dolgoztam ott, ameddig muszáj volt. Ezután egy multicéghez kerültem, de közben alkalmam nyílt egy sokkal jobb lehetőségre az egyik kollégámon keresztül, aki látta, hogy a multi keretein belül nem élhetem ki a kreativitásomat és nem fejleszthetem sokkal tovább a képességeimet és a tudásomat. Ő ajánlott be a dizájner céghez, ahol most dolgozom. Minden programot magabiztosan tudok használni, amihez érteni kell ehhez a munkához, és addigra elég sok tapasztalatot is szereztem a nyomdának és a multinak köszönhetően, úgyhogy itt volt az ideje belevágni egy új kalandba.

Nagyon örültem, hogy ennél a cégnél sorra érnek a kihívások, egyik sem olyan volt persze, amit ne tudtam volna teljesíteni, egyszerűen csak minden feladat megkívánta, hogy gazdagodjak valami új tudással. Nagyon hamar beilleszkedtem, mert egy igazán fiatalos közegben dolgozom, a kollégáim alig idősebbek nálam, mégis látszik, hogy magas színvonalon művelik a tevékenységüket, a tervezést, az alkotást. Ez valóban olyan munkakör volt, ahol nagyobb teret engedtek a saját fantáziámnak, saját elképzeléseimnek. Szeretek itt dolgozni azóta is, sosem tudom megunni és a kollégáimmal is öröm együttműködni.

A jó légkörben nagy szerepet játszik az, hogy rendszeresen szervez a főnökünk csapatépítő tréningeket. Ezeknek köszönhetően nemcsak egyszerű kollégákként tekintünk egymásra, hanem szinte már egy családot alkotunk, akik közé minden nap jó érzés bemenni. Voltunk már többek között biliárdozni és focizni. Nagyon jól éreztük magunkat mindegyik programon. A főnökünk mondta, hogy szívesen fogadja az ötleteinket, tippjeinket azzal kapcsolatban, hogy hova mennénk szívesen a legközelebbi csapatépítő tréningre.

csapatépítő

Nem igazán volt ötletem, úgyhogy elkezdtem a neten tippek után keresgélni, hátha találok valami jó kis helyet vagy programot. Találtam is, mégpedig a Balatonon egy szuper lehetőséget csapatépítő hajózásra, vitorlázásra, evezésre és más izgalmas vizes elfoglaltságra. A balatonpro.hu oldal tele van vízi csapatépítési lehetőségekkel. Kiváló programokat kínálnak a cégek kikapcsolódásra vágyó csapatai számára. Nagyon jó hétvégi programokat lehet velük szervezni a kollégákkal. Ezek közé tartozik a vitorlázás, ami az egyik legkedveltebb programnak számít; a sárkányhajózás, evezés és a quad túra, de ezek mellett persze van lehetőség indoor programokon való részvételre is.

A vitorlázás azért olyan népszerű, mert személyre (vagyis csapatra) szabott, tehát bármilyen mennyiségű fővel rendelkező csapat talál magának hajót és programot. 6-10 fős, 50-100 fős, és akár 1000 fős hajók is rendelkezésre állnak. Lehet rendezni regattaversenyt, részt vehetünk oktatáson vagy akár egy kötetlen élményhajózáson is. A sárkányhajóval és a csónakokkal is lehet különböző versenyeket rendezni. A quad túra azoknak való főleg, akik inkább a szárazföldi extrém sportokat részesítik előnyben. Az indoor programok pedig rossz idő vagy egyszerűen beltéri igény esetén egy teremben kerülnek megrendezésre.

Arra gondoltam, hogy egy vitorlás alapoktatás nagyon jó buli lenne és mindenki számára valami új kalandot jelentene, ugyanis tudtommal a csapatunkból még senkinek nem volt része vitorlázásban. Az oldalon részletesen is le van írva, hogy hogyan zajlik ez a vitorlás alapoktatás. Ez a program nem egyezik meg természetesen egy szakoktató tematikai oktatásával, viszont az alapfogalmakat és a folyamatokat mindenkinek van lehetősége elsajátítani és kipróbálni. Hajónként 4 főnek érdemes a kapitány mellett tartózkodni, mert így lesz az oktatás a leghatékonyabb, nem vész el az információ. A kicsi befogadóképesség miatt természetesen egyszerre több hajó is a rendelkezésünkre áll.

Először is a vitorlázó alapfogalmakat tanulják meg a résztvevők, majd a szélirányok neveit, amelynek ismerete köztudottan fontos a nyílt vízen. A szükséges csomókat is elkészítik a hajózók, majd ez után szélbe állás, a hajó irányban tartása, fordulás, majd kikötés és elindulás oktatása következik. Gyakran előfordul, hogy aki vett részt ilyen vitorlás oktatáson, az a későbbiekben felbátorodik és kedvet kap egy kishajóvezetői engedély megszerzéséhez. Nagyon megtetszettek nekem ezek a programok, főleg a vitorlaoktatás, úgyhogy elhatároztam, hogy másnap megmutatom az oldalt a főnökömnek. Úgy is lett, a főnököm is abszolút fellelkesült a dolog iránt, úgyhogy szinte azonnal megnyerte az ötletem.

A ‘Kapcsolat’ menüpont alatt meg is találtuk a cég elérhetőségeit. A központjuk Siófokon van, de más indulási helyszíneket is meg lehet beszélni. A hajóbérléshez, csapatépítéshez és balatoni horgászathoz, valamint a rendezvényszervezés és rendezvénytechnika kapcsolattartójához külön-külön telefonszám van megadva. A főnököm felhívta a csapatépítéshez tartozó telefonszámot és egyeztetett nyárra egy időpontot a vitorlás oktatásra. Nagyon jól sült el a program, mindannyian nagyon élveztük. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy a kötelék még szorosabbra fűződött köztünk az esemény után.