A fotós és a kamionos története

A reklámszakma az elképzelésekkel ellentétben nem csak arról szól, hogy gyűrött arcú marketingesek ülnek a számítógép előtt és próbálják kitalálni a jobbnál jobb reklámszövegeket, hanem sokkal többről. Igenis van olyan része, amikor nem egy szobában ücsörögnek, hanem autóba ülnek, aztán elindulnak terepre, például fotózásra, ami szintén nem csupán pár kattintásból áll, hanem akár lehet több napos is.

Ehhez kapcsolódik az én sztorim, amit fotósként tapasztaltam meg a télidőben. Egy újabb divatfotózásra indultunk Sopronba, mert a megrendelő pont abban az idilli városban képzelte el a projektet. Amikor elindultunk, már akkor is esett a hó, de az autópályán könnyedén haladtunk, nem éreztük, hogy akkora lenne a havazás, hogy abból nekünk időveszteségünk legyen. Tatabánya magasságában viszont erőteljes lassításra kényszerültünk, mert akkora volt már a hó. Egy kis araszolás után úgy határoztunk, hogy megállunk a következő benzinkútnál, hogy megvárjuk, mi lesz ebből az ítéletidőből. Nem mi voltunk az elsők, akik emiatt álltunk félre, a kávézó részen már egy egészen nagy csapat gyűlt össze, hogy közösen beszéljék meg az utazásuk okát és célját. Én is beszélgetésbe elegyedtem néhány sofőrrel, így az idő is gyorsan telt, majd azon kaptuk magunkat, hogy elállt a havazás, az út pedig újra járható.

Igazából ekkor kezdődött a kalamajka. Az autó egyszerűen nem akart elindulni. Tanácstalanul álltunk, amikor is odajött hozzánk egy kamionos, látva kétségbeesésünket. Mondtuk, hogy nem indul a kocsi, ő pedig sarkon fordult, majd egy Castrolos flakonnal tért vissza. Felém nyújtotta, hogy ebből tegyek a motorolaj mellé, és már menni is fog. Nem hittem neki, de akkor már tényleg mindegy volt, úgyhogy raktam a tartályba. Próbáltuk elindítani, de elsőre nem sikerült. Bezzeg másodikra! Csodálkozva néztünk a kamionos megmentőkre, aki ekkor már a saját járművéhez invitált, hogy megmutassa. Engem sokkal jobban érdekelt az a Castrol csodaszer, úgyhogy elkezdtem faggatni. Elmesélte, hogy az évek alatt már annyi mindent kipróbált, hogy most már csak a Castrol termékeit hajlandó használni, mert ezek még soha, de soha nem hagyták cserben. Az ő munkájában pedig nagyon fontos, hogy olajozottan működjenek az elemek. Elmesélte, hogy milyen zord körülmények közül mentette már meg ez a motorolaj adalék, amiből nekünk is adott, ugyanis ez lehetővé teszi, hogy nagyon alacsony hőmérsékleten is gond nélkül beinduljon a motor – legyen az dízel, vagy benzin.  Azt is elmesélte, hogy ő ezeket – a hiedelemmel ellentétben – nem a benzinkutakon veszi, hanem interneten rendeli, mert úgy házhoz viszik neki. Általában akkor szokta leadni a rendelést, amikor már hazafelé tart, mert akkor már tudja, hogy mire lesz szüksége a következő fuvarokhoz, ugyanis van, hogy egy oda-vissza útja hetekig is eltart.

Szimpatikus volt a fickó, és nagyon megörültem ennek a Castrolnak, úgyhogy elkértem az oldal címét, ahonnan ilyet rendelni lehet, mert tudtam, hogy a fotós felszerelés mellé nem árt beszerezni egy-két autós kiegészítőt is. Amikor megnéztem a honlapon a Castrol termékeit, nagyon tetszett a széles skála, amin mozgott. Nem csak földi járművekhez gyártanak kenőzsírokat, motorolajokat, hanem vízi- és légi járművekhez egyaránt. Egyből eszembe is jutott az egyik fotós kollégám, akinek van egy kishelikoptere, majd ajánlom neki, meg a többieknek is. A rendelés pedig – ahogy néztem – pofon egyszerű: van egy webshopos felület, ahol csak a kosárba kell helyezni a termékeket egy előzetes regisztrációt követően, majd leadom a rendelést, pár munkanapon belül pedig meg is érkezik. Milyen jó, nem? Főleg egy olyan szakmában lévőnek, aki folyton úton van, és nincs ideje boltokba járni, ott várakozni, hanem csak pár kattintás, és már meg is van.

Mivel az autó közben már újra készen állt, folytattuk utunkat, majd a fotózást is gyorsan lezavartuk, arról nem is beszélve, hogy az előre nem betervezett havazásnak köszönhetően igencsak festői képek születtek.