Az otthon környezetbarát melege

Szerencsések vagyunk a párommal: bár évekig volt kérdés, hogy “hozzád, vagy hozzám?”, végül megtaláltuk a közös otthonunkat. Sok-sok kaland és nehézség árán leltünk rá a helyes útra, és találtuk meg azt, amire igazán szükségünk volt, de minden percét megérte… Az otthonunk olyan, mint amilyennek megálmodtuk. Vagyis majdnem.

Korábban is a fűtés és az energia felhasználás volt az, amin a legtöbbet gondolkoztam. Hiába a reklámstúdiós múlt, engem hosszú távon a lakhatásom környezeti hatása még mindig jobban lázba hoz, mint a fal színe – bár ezt bent az irodában nem is merem mondani.

Szóval, az otthonunk majdnem tökéletes, de én egy kicsit még mindig aggódtam amiatt, vajon mennyire környezetbarát fűtési megoldást választottunk, illetve biztos, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk-e azért, hogy a lehető legnagyobb harmóniában éljünk a környezetünkkel. Beszéltem egy épületgépész ismerőssel is, és adott egy nagyon jó ötletet.

Azt mondta, az elektromos alapú fűtésünk mellé felszereltethetnénk egy napelem rendszert is. Ma már egyáltalán nem úgy működnek ezek a rendszerek, mint régen. Akkoriban, ha sütött a nap volt áram, ha nem, akkor nem – hiszen a Nappal termeltetett energiát nehéz és költséges lett volna akkumulátorokkal eltárolni. Most viszont a nap segítségével tulajdonképpen vissza lehet forgatni a villanyórát.

Majdnem szó szerint ez történik: a házat, amelyiken a napelem működik, be lehet kötni az elektromos hálózatba. Innen bármikor felvehetünk áramot, ugyanúgy, mint bárki más. Csakhogy, amikor a napelemünk elegendő, vagy éppen több energiát termel, mint amennyire szükségünk van, a felesleget vissza lehet vezetni a hálózatba, és megkapja más. A különbözetet pedig levonják a villanyszámlából.

Jópofa dolog ez. Természetesen azonnal akartam. Végre nem csak a fűtésünk, de az energiafelhasználásunk egy része sem követeli meg, hogy fosszilis tüzelőanyagot használjunk… Persze sokáig úgy gondoltam, hogy ez a megoldás csak álom lehet. Hiszen egy ilyen modern rendszer biztosan egy vagyonba kerül!

Persze nem is én lennék, ha nem kezdtem volna el vadul keresni a megoldás. Az nem lehet, hogy a jóakaratnak az anyagiak szabjanak gátat!

Így találtam rá erre az oldalra:

napelem rendszer támogatás 2019

Kiderült, hogy létezik egy uniós pályázat, amit nem csak cégek, de magánszemélyek is igénybe vehetnek. A pályázaton bárki indulhat, aki össze tud gyűjteni legalább 10% önerőt A legkisebb kérhető összeg 500.000 ezer forint támogatás, a legnagyobb pedig 10 millió. Ezt a hitelt húsz év alatt kell törleszteni.

A hitelt egyébként gyakorlatilag teljes korszerűsítésre lehet fordítani. Jó ablakcserére, lehet készíttetni napkollektort, újratervezni a szigetelést – szóval aligha van olyan család, amelyik valamelyik részét ne tudná kihasználni a pályázatnak.

Elkezdtem a papírmunkát, de sajnos már az elején belezavarodtam a dologba, ezeket az iszonyatos számolgatásokat, meg a precíz adminisztrációt egyáltalán nem nekem találták ki. Szerencsére a fent linkelt cég azért vállalja, hogy elintézi a szükséges adminisztrációt, úgyhogy van rá esély, hogy jó ajánlatokat kapjunk.

Ahogy a honlapon is olvasható, külön jó dolog, hogy a régi fajta, még államilag támogatott lakástakarékot is fel lehet használni hozzá, az egész beleszámolódik az önerőbe, ezért aztán még jobban megéri megcsináltatnunk a felújítást. Végül is az egész ház szinte új, sok munkát még be sem fejeztünk, ezért most a legcélszerűbb bevállalni egy kis többlet kellemetlenséget.

A törlesztés miatt nem aggódom, mert tudom, hogy miután a fűtés költsége elég magas, ezért biztosan sokat spórolunk majd vele, tehát előbb-utóbb vissza tudjuk fizetni a pénzt. Ráadásul nagyon értékálló is a ház ettől a megoldástól – ki tudja, mit hoz a jövő, nekünk is jól jöhet még, hogy nem sokat csökken az értéke a korral.

Már nagyon izgulok, remélem, hogy tényleg minden flottul megy és megkapjuk a lehetőséget arra, hogy egy szebb és korszerűbb otthonban élhessünk. Addig is kitartóan dolgozunk… És… Most már egy kicsit a vizuális részletekre is marad majd idő.