Mit kereshet egy reklámgrafikus az ausztriai vendéglátásban?

A legjobb barátom 5 éve dolgozott már egy reklámstúdiónál, amikor egyik reggel azzal a hírrel fogadták, hogy megszűnik hamarosan a munkahelye, mivel, hogy bezár a stúdió.
Mondanom sem kell, hogy mekkora kellemetlen meglepetésként érte ez őt, azelőtt meg sem fordult a fejében, hogy ez megtörténhet. Ráadásul a legrosszabbkor jött ez a hír, rengeteg dolgot tervezett a következő hónapokra, és azzal számolt, hogy azokat stabilan fedezi majd a havi fizetése.
Amikor az embernek semmi sem biztos a jövőt illetően, akkor nyilván benne van a pakliban, hogy a megtakarított pénzből kell megélnie egy ideig. Ezt ő sem gondolta másként, csalódottan, de lemondott a tervei egy részéről.
Kérdeztem tőle, hogy most mihez fog kezdeni, hol fog keresgélni, mit, mikor, stb.
Először azt válaszolta, hogy bármit, bárhol, bármikor, csak tűnjön már el ez a bizonytalanság az életéből, mert ez borzasztóan stresszeli és már éjszaka is ezen gondolkodik.

Nem telt el két nap sem egészen és felhívott, azzal, hogy megtalálta a megoldást. Azt hittem kapott egy állásajánlatot egy másik stúdiótól, de nem, ennél azért meglepőbb volt, amivel előrukkolt.
Ausztriai állást fogok megpályázni”-mondta.
Azt hiszem mindenre számítottam, csak erre nem, nem igazán értettem honnan jött neki ez az ötlet és miért. Ő sosem volt az a típus, aki szívesen elhagyta volna az országot.
Nem is erről volt szó, mint kiderült. Ő 1-2 szezont szeretett volna csak ledolgozni ott, hogy rövidebb idő alatt jusson több pénzhez és aztán itthon elindítsa saját vállalkozását.
Azt mondta, rábukkant az interneten egy oldalra, aminek a segítségével biztonságosan tudna munkát vállalni Ausztriában.
Arra is kíváncsi voltam mit takar ez az ausztriai állás. Egyetemi hallgatóként esténként pincérként dolgozott, ezért arra gondolt, hogy ha már van benne tapasztalata, akkor biztosan nem okozna gondot elvégezni ugyanazt a munkát egy másik országban, főleg, ha a nyelvet is viszonylag jól beszéli.

Végighallgatva őt, nem is tűnt ez rossz ötletnek. Azok után, hogy elmesélte hogyan működik ez a pályáztató cég általi elhelyezkedés, úgy gondoltam végülis baj nem lehet belőle, és ha minden terv szerint halad, akkor hamarosan megvalósíthatja egyik legnagyobb álmát, hogy saját cége legyen.
Lényegében csak egy alapszintű nyelvtudásra van szüksége és dolgozni akarásra. Ha ez mind rendben van, akkor igénybe is veheti a Tiroli Álláskereső szolgáltatását és biztosan munkához jut egy viszonylag rövid időn belül.

Túlzás lenne azt mondani, hogy a munkahelyének megszűnése a javára vált, de így legalább végre rászánta magát, hogy azt csinálja, amit mindig is szeretett volna. Eddig picit messzi tervnek tűnt, de most már csak egy, maximum két év kérdése az egész.
Az ilyen helyzetek arra már biztosan jók, hogy felébresszék az embert és elgondolkodtassák azon, hogy mi is az, amit igazán szeretnének. Ellenkező esetben lehet, hogy túlságosan is kényelmesen elvagyunk a hétköznapjainkban, és elhitetjük magunkkal, hogy ráér még minden, fiatalok vagyunk.