A rossz szellőzés miatt penészedni kezdett a fal a műteremben

A párom egy reklámcégnél dolgozik grafikusként. Érdekes, hogy végül pont ott kötött ki, ugyanis festőként végzett az egyetemen. Szerintem ő sem grafikusként képzelte el magát, pláne nem egy reklámcégnél, de összességében még így is elégedett és boldog. Rengeteg művész végzi egy olyan munkát végezve, aminek semmi köze az eredeti szakmájához. Grafikusként a párom azonban félig-meddig azzal keresheti a kenyerét, amihez ért. Emellett még elég jól meg is fizetik, így épp ennek köszönhető, hogy nem olyan régen meg tudott venni egy kisebb stúdió lakást, ahol egy műtermet rendezett be magának. A szabadideje jó részét itt tölti, akár saját projekteken dolgozva, akár megrendelésre.

Szereti az ott töltött időt, és azzal is meg van elégedve, ahogyan kialakította a műtermet. Mostanában viszont elkezdett panaszkodni a lakás szellőzésére. A terem rövid idő alatt befülled, sőt, még azt is észrevette, hogy valamelyik sarokban már elkezdett penészedni a fal is. Ez nem csak rá van káros hatással, hanem a festményeit is nagyon félti, ugyanis egyáltalán nem tesz nekik jót a párás levegő. Nyáron ez azért nem tűnt még fel neki, mert mindig nyitva voltak az ablakok, így rendesen ki tudott szellőzni a helyiség. Most azonban már eléggé hűvös van ahhoz, hogy az ablakok folyamatosan tárva-nyitva legyenek. A műhelyet az előző tulajdonosa felújította, így a fa ablakok helyére műanyag ablakok kerültek. A műanyag ablak, bár nagyon jól szigetel és jól tartja a hőt, nem szellőzik olyan jól, mint a fa.

Rájöttünk, hogy valamilyen korszerű szellőztető megoldást kell találnunk, hogy ne kelljen teljesen kihűteni a műtermet a megfelelő szellőzés érdekében. Pontosan erre a problémára találták ki a műanyag ablakra való szellőztetőt. Szerencsére a szellőzőt hozzáértő ablakos segítségével utólag is lehet rögzíteni a műanyag ablakra. Ez az automata szellőztető készülék az ablakkeretbe, vagy a kávába kerül beszerelésre. Egyébként pedig sok gyártó már alapvetően forgalmaz szellőztetővel is ellátott ablakokat. Ez elég jól hangzik, csak sajnos mi ezt már ne tudjuk beszerezni. Kíváncsi vagyok, hogy mekkora egy ilyen műanyag ablak szellőző ár. Nagyon remélem, hogy nem fog túl sokba kerülni.

2018 óta egyébként kötelező az újonnan beszerelt műanyag ablakokra szobánként egy szellőztetőt szerelni akkor, ha a fűtésre nyílt égésterű gázkészüléket használunk. Ezekben az automata szellőztetőkben ráadásul már CO érzékelő is van, és amint túl magas értéket mér a levegőben, azonnal elkezd szellőztetni. Így tehát nem csak a párától és az emiatt kialakuló penésztől óvja meg az ember, hanem még akár életeket is menthet. A CO ugyanis nem érzékelhető, hiszen egy színtelen és szagtalan gázról beszélünk. Pontosan emiatt okoz évente több tragikus halálesetet is. A megfelelő szellőzéssel egyébként még a légúti megbetegedések és az asztma kialakulását is megelőzhetjük. A folyamatosan párás levegő ugyanis nem tesz jót a tüdőnek.

Ennyi új információval gazdagodva végül úgy döntöttünk, hogy nem csak a műterem ablakaiba, hanem az otthoni ablakokba is szereltetünk majd ilyen szellőztetőket. A műanyag ablak szellőző ár pedig semmiképpen sem lehet visszatartó erő. Jobb így megelőzni a penészedést, vagy extrém esetben CO mérgezést. Arról már nem is beszélve, hogy nem szeretném, ha a párom festményei a szellőztetés hiánya miatt mennének tönkre. A jövő hétre már le is beszéltük az ablakosunkkal, hogy jön hozzánk felszerelni a készülékeket.