Nagyon fontos nekem a laptopom, hiszen azon végzem a grafikusi munkámat

Mióta az emberek szinte az interneten élik az életüket, egyre nagyobb az információdömping, amire a mi agyunk még nincs felkészülve biológiailag. Van, akinek már nincs is magánélete, mert minden pillanatát a közösségi oldalakon osztja meg, többnyire képek formájában. Manapság már a képek és a videók azok a tartalmak, amik igazán fel tudják kelteni a felhasználók érdeklődését, és egyre kevésbé a hosszabb, tartalmasabb cikkek, blogok vagy értekezések. Ezért is van szerencsém azzal, hogy grafikusnak mentem, mert így ebben a népszerű vizuális világban dolgozhatok és még élvezem is. Mindig is nagyon szerettem rajzolni, fotózni, alkotni, kreatívkodni, de azért nekem is óriási dilemma volt a végzős évemben, hogy hova adjam be a jelentkezésemet továbbtanulásra. Aztán végül anyukám segített meggyőzni, hogy hallgassak a szívemre és olyan szakot válasszak, amiben hosszútávon el tudom magam képzelni és igazán kedvem lesz csinálni.

Így kötöttem ki a grafika mellett, még két évem van hátra az egyetemből. Az elektronikus ábrázolás a fő szakirányom, ami napjainkban eléggé hasznos tudomány. Összeköttetésben áll a marketinggel, már pár éve foglalkozom több cég közösségi oldalaival és honlapjainak az arculatával, valamint mindennek a reklámozásával is. Egy reklám akkor igazán jó, ha azonnal felkapod rá a fejed. Igyekszem mindig olyan fejléc- és indexképeket alkotni, ami lényegre törő és feltűnő is egyben. Vettem egy hiper-szuper laptopot, hogy azzal mobilisan tudjak dolgozni akárhonnan: az albérletemből, a szüleim házából vagy akár egy kávézóból is. Persze egy fokkal kényelmesebb asztali számítógépről dolgozni, de arra csak akkor van lehetőségem, ha otthon vagyok, azonban nem mindig van lehetőségem otthon dolgozni. Ezért volt nagyon jó döntés, hogy megvettem ezt a laptopot. Vettem hozzá vezeték nélküli egeret is, amivel még könnyebb dolgom van.

Nagyon szeretem használni ezt a laptopot, viszont nem túlzottan értek hozzá. Sokba került eléggé, úgyhogy féltve őrzöm, nagyon figyelek minden alkatrészének a rendeltetésszerű használatára. Egyik este átjött hozzám a barátnőm és elkezdtünk borozgatni. Kinyitottam a laptopomat, mert meg akartam neki mutatni az egyik legújabb munkámat, egy névjegykártya tervet, ami alapvetően nagyon tetszett nekem, de mégis valami hiányzott belőle. A barátnőm egyből kiszúrta, hogy egy kicsivel több színárnyalat mennyire feldobná a kártyát, majd borral a kezében a képernyőre mutatott, hogy hova kéne egy kis barackszínű díszítés. Ebben a pillanatban nekiütközött a pohara a laptopomnak és a bor belelötykölődött a billentyűk közé. Nagyon megijedtem, egyből kikapcsoltam a gépet és áramtalanítottam. A telefonomon rákerestem a budapesti laptop szervizekre, hogy hamar találjak egyet, amibe már holnap elvihetem a laptopot megnézetni, hogy nem esett-e baja és mi a további teendő.

Reggel megpróbáltam bekapcsolni a laptopot, de az meg se mukkant. Eléggé ideges lettem, mert volt pár munkám, amit nem tettem fel internetes tárhelyre, így csak a gépen elérhető. A keresőben talált szervizek közül a PCMentor szerviz volt nekem a legszimpatikusabb és a legközelebb hozzám, így azt választottam ki. A budai üzletük az első kerületben található, ami tömegközlekedéssel nagyon könnyen elérhető a lakásomból. A honlapjukon az Elérhetőségek menüpont alatt meg lehet tekinteni a nyitva tartási idejüket, a pesti és a budai üzletük pontos címét, a telefonszámukat és az ügyfélszolgálat e-mail címét. Ezek alatt további hasznos információkat tudunk meg, például hogy milyen eszközökkel lehet fizetni: készpénzzel, kártyával vagy előre történő banki átutalással. Egy táblázatban azt is összefoglalják és különféle színekkel jelölik, hogy a hét napjain melyik időszakok a legnépszerűbbek, azaz mikor kell több vevőre és hosszabb várakozási időre számítani. Ez alatt az üzletek tömegközlekedéssel és autóval való megközelítéséhez kapunk tippeket.

A PCMentor szerviz amellett, hogy interneten és telefonon keresztül is tud nekünk segíteni, a honlapján nagyon sok hasznos infót elárul arról, hogy milyen “tünetek” milyen problémát árulhatnak el a laptopunkról vagy a számítógépünkről. Itt olvastam el az írásukat arról is, hogy mi okozhatja azt, ha nem kapcsol be a laptop. Persze az én esetem is közte volt, mégpedig, hogy folyadék került az alaplapra és az meghibásodott. Valószínűleg a lyukacsos kialakítású billentyűzet alatt befolyt a folyadék, egyenesen rá az alaplapra. Ennek a javítása eléggé időigényes és költséges, de még mindig sokkal olcsóbb, mint egy új alaplap vagy (erre gondolni sem merek) új laptop vásárlása. A laptop javításának lépéseit is közli az oldalon a PCMentor szerviz. Először is szétszerelik a laptopot, hogy megtudják, mi is okozza pontosan a problémát. Ekkor megkeresik a hibát, majd kicserélik a hibás alkatrészt. Ha ez megvolt, még egy hétig folyamatosan tesztelik a gépet, hogy biztosan minden rendben legyen.

El is vittem hozzájuk reggel a laptopot. Elmondtam, hogy mi történt, és a szervizes fiatalember nyugtatgatott, hogy jól tettem, hogy azonnal kikapcsoltam a gépet és hamar elhoztam szervizbe, mert így még sokkal nagyobb az esély arra, hogy meg tudják menteni, a bornak nem volt olyan sok ideje kárt okozni. Ott is hagytam náluk a gépet, addig egy kölcsönlaptopot fogok használni és az asztali gépemet. Az alaplap javítása a problémától függően 3-20 munkanapot vesz igénybe és 35000 Forintba kerül. Ez sokkal jobb ár, mintha még egyszer ugyanannyit kéne kiadnom, mint amennyiért a laptopot vettem. Amikor elkészültek vele, telefonon értesítettek, hogy sikeresen megjavították az alaplapot és mehetek a gépért. Nagyon nagyon boldog voltam, hogy sikerült megjavítani és nem veszett kárba rengeteg munkám. A helyszínen fizettem kártyával. Ahol csak tudok, kártyával fizetek, mert azt tudom a legkönnyebben nyomon követni.

A barátnőm persze ki akarta fizetni a költségeket, de nem engedtem neki, hiszen nyilvánvalóan nem direkt csinálta. Meg természetesen nagyon meg is voltam könnyebbülve, hogy nem vesztek el a fájljaim. Most már tudom, hogy hogyha gyors és precíz munkára van szükségem laptop vagy számítógép javítás terén, akkor a PCMentor szervizhez fogok fordulni. Igen, nemcsak laptopok javításával foglalkoznak, de azok értékesítésével is, valamint asztali számítógépek eladásában és javításában is tudnak segíteni. Ezeken kívül van még egy csomó szolgáltatásuk, amikről a honlapon részletesen lehet értesülni. Ilyenek például a laptop felvásárlás/beszámítás, a laptop alkatrész beszerzés (kapcsolatban állnak a hazai piac legnagyobb alkatrész beszállítóival és gyártókkal), távoli segítségnyújtás (internet vagy telefon), laptop futár küldés, adat-visszaállítás és mentés, rendszergazda szolgáltatások, vezetékes és vezeték nélküli hálózat kiépítése, szakvélemény készítés, táblagép beüzemelés, nyomtató telepítés és beüzemelés, szoftverek és egyéb eszközök beszerzése, informatikai tanácsadás és oktatás, hálózati adattároló beüzemelés, biztonsági mentés készítés és még sorolhatnám. Garantáltan minden számítástechnikai probléma megoldásában tudnak segíteni.