Végre én is motorozhatok!

Olyan családba születtem, ahol mindenki motorozik. Sőt, a párom sem hajlandó négy keréken menni oda, ahová a kettő is elviszi. Erről már meséltem is korábban. Gyakran követtem őt és az édesapámat a motoros túrákra utasként. Szerettem a hosszas gurulások hangulatát, a benzinszagot, a szabadságot, de valahogy sosem jutott eszembe, hogy esetleg én is motorra válthatnék.

Aztán telt-múlt az idő és szöget ütött a fejembe a gondolat, hogy esetleg én is megszerezhetném a motoros jogosítványt. Végül is nem lenne rossz, ha nem mindig kellene rám várni, hozzám alkalmazkodni, hanem én is önállóan vehetnék részt a kirándulásokon. Azt is észrevettem, hogy a motorozás nyaranta jóval olcsóbb, mint autózni, mert a motor fogyasztása jelentősen kedvezőbb… Ha a páromhoz hasonlóan én is motorra válthatnék ilyenkor, tulajdonképpen spórolnánk is.

Megfelelő oktatót találni persze nem könnyű. Az a hely, ahol a párom tanult már nem működik, édesapám barátaira pedig nem volt bátorságom rábízni magam. Persze, egy nagy motoros lányának biztosan lehetne valami ügyeskedés árán jogosítványa, de én kizárólag a törvényes úton voltam hajlandó járni. A biztonságom volt a tét!

Szerencsére találtam egy nagyon szimpatikus oldalt a neten. A párom is megnézte és semmi kifogásolhatót nem látott benne. “Még a grafikája is látványos!” – micsoda bók :). Itt néztem körül és innen választottam végül motoros iskolát.

Az oldal egyébként a motorjogositvany.com. Nagyon sok segítség van itt a motoros jogosítvány megszerzéséhez. Rengeteg infót erről az oldalról szedtem össze. Ráadásul találtunk egy csomó kupont is itt, amit, ha az ember az itt ajánlott iskolában végzi el a tanfolyamot, akkor akár motorvásárlásra, felszerelésre, tréningre is lehet fordítani. Így még arra is volt lehetőség, hogy a saját régi protektoraimat és az utazáshoz megfelelő, de a motorozáshoz már nem elég jó minőségű kesztyűmet korszerűbbre és biztonságosabbra cseréljük.

Maga a motoros vizsga nem volt annyira nehéz, hiszen nagyon sok mindent már megtanultam a családtól. Az oktatóm is szuper jó fej volt, egyáltalán nem poénkodott, nem haragudott, hogyha elrontok valamit. Végig azt éreztem, hogy jó kezekben vagyok – pedig a párom és az édesapám is nagyon óvtak engem, vagyis az összes létező veszélyről kiokosítottak. Szóval, egy kicsit… nagyon féltem.

Eleinte a forgalomban egy kicsit még bizonytalan voltam. Utasként az embernek nem kell gondolkodnia, én pedig csak azt tudtam, milyen rizikós helyzeteket is milyen ügyesen old meg valaki tizenöt év gyakorlattal. Nyilván ezekre a finomságokra az ember nem képes, ha még csak néhány hónapos papírral rendelkezik.

A párom nagyon sokat tanított, de elhatároztuk, hogy közösen egy tréningen is részt veszünk. Erre is a kuponoknak köszönhetően kerülhetett sor, de mind a kettőnknek hasznos tanulságokkal zárult a képzés. Teljesen meglepődtem azon, hogy még ennyi idő után is lehetséges valami újat mutatni nekik.

Hála annak, hogy olyan segítséget kaptam a motoros jogosítvány megszerzéséhez, amelyet sehol máshol nem kap meg az ember, a motorozás nekem pozitív élmény maradt, pedig nagyon tartottam attól, hogy elmegy tőle a kedvem, ha túl sokat kell kínlódni a vizsgákkal és a megfelelő gyakorlat megszerzésével.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy keressék fel az oldalt és hallgassanak az ottani tanácsokra. Nekem nagyon sokat segített, hogy megbízható helyre kerüljek. Szerintem mindenkinek jól jön, ha egy kis plusz támogatást kap.