Művészek a PB gázos grillel

Apukám képzőművész. Az iparművészeti egyetemen szerezte ugyan diplomáját, de festőművész szakon. Nagyon nehéz megélni mostanság ebből, hacsak nincsenek kiváló kapcsolataid, de azért pár évvel ezelőtt volt még néhány jó munkahely. Amikor gyerek voltam, sokszor vitt magával a munkahelyére, így bementem a rajzfilmstúdióba, grafikai stúdióba, ahol éppen dolgozott.

Rajzfilm jelenteket rajzolt, nagyon sokfélét, rengeteg képkocka kellett egy másodpercbe, és főleg a nagyobb, vagy több helyen történő mozgásnál volt ez bonyolult. Nekik kellett mozgatni a figurát. Sokan voltak ott rajzolók. Az ember nem is gondolná, mennyi grafikus dolgozott mennyi ideig egyszerre egy rajzfilm elkészülésén, persze az még a rajzfilmek fénykorában volt. Ma már igyekeznek mindent digitális technikákkal és számítógépes effektekkel megoldani, ami költséghatékonyabb és időigényesebb ugyan, de valahogy a legtöbb helyen elvesztette az értékét, a báját. Rengeteg összedobott, rossz rajzokból álló rajzfilmet látok a tévében, ráadásul csapnivaló, agresszív történettel, én ezt nem nevezném értéknek, csak tömeggyártásnak. De hát a legtöbb dologgal sajnos ez történik. Az egyik itt dolgozó régi kollégája mostanában újra felkereste őket, hiszen évek óta nem találkoztak, de azért kedvelték egymást, hogy rendezni szeretne egy grillpartit, hiszen tavasz van, jó idő, és kíváncsi arra, kivel mi történt az évek alatt. Én is mentem apuval, hiszen ismertem mindannyiukat, ők is emlékeztek rám, és jó volt újra látni mindenkit, egy kicsit idősebben, de persze bölcsebben is.

Aki ezt az egész bulit megrendezte, annak egy olyan fajta grillsütője volt, ami PB gázzal működött. Éppen erről tartott kiselőadást, amikor odaértünk. Aput is nagyon érdekelte a dolog, mert pont venni akart egyet, és kíváncsi volt, hogy mi a különbség a hagyományoshoz, meg az elektromoshoz képest, mennyivel jobb ez, és hogyan működik. Elég vicces volt nézni, hogy tíz művész ember, aki egyébként a hétköznapokban fest és alkot, körbeáll egy PB gázpalackkal működő kis grillsütőt, és merően bámulva egykori kollégájukat, áhítattal hallgatják, hogyan is működik ez, mi az a PB gáz töltés.

Elmondta, hogy van egy gázfutár cég, és ő mindig tőlük rendel, mert nagyon kicsi mennyiségben is szállítanak, így figyelembe veszik a kis embereket is, meg a lakossági igényeket, és nem csak az ipari felhasználásra koncentrálnak. Hamarosan mindenki az oldalt böngészte és azt tervezte, mikor vesz ő is ilyen grillsütőt, és hogyan rendeli meg a PB gázos palackot. Volt, akit jobban érdekelt az oxigénpalack az oldalon, meg akadt olyan is, aki mivel installációkat készít, és folyton új kiállításokat nyit meg, a hegesztéshez is ért, ahhoz viszont acetilén kell. Az oldalon ezt is lehetett rendelni, kis mennyiségben is, úgyhogy meg is tette. A többiek maradtak a PB gáznál, de azért hosszasan dicsérték az ilyen vásárló központú kezdeményezéseket.

Apu is rendelt PB gázpalackot, meg mellé egy ilyen grillsütőt is. Nem tudom, a férfiak miért szeretnek ennyire húst sütni, lehet, hogy a vadászatra emlékezteti őket evolúciósan, mintha megszerezték volna a zsákmányt. Mindenesetre úgy tudom, a PB gázzal működő sütő tényleg több szempontból is jobb, mint a faszenes, mert sokkal kevesebb káros anyagot bocsát ki, tehát a környezetre nincs romboló hatással, kényelmesebb is használni, nem kell a papírral és gyufával szenvedni, sokkal gyorsabb a begyújtás. Na, úgy tűnik, én is meg lettem győzve! Majd jövő héten próbáljuk ki az új grillsütőt itthon, mi is áthívtuk a kollégákat, úgy tűnik, elindult a láncolat, és nekik is jól esik a kapcsolattartás, régi emlékek mesélése, és sokan rájöttek, hogy egymást is tudják segíteni a hétköznapokban, akár kapcsolatokkal, akár tanácsokkal.

Nagyon szeretem ezt a világot, a művészek közegét, nem is tudnám mihez hasonlítani az érzést, ami köztük fog el. Csak akkor tudsz igazán ide tartozni, ha valódi művész vagy. Ha belülről fakad az ambíciód. A tömeg gyártókat gyorsan észreveszik. Szerencsésnek érzem magam, hogy apun keresztül ilyen embereket, ilyen világot ismerhettem meg.